2013-2014

{sfx rss='https://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/105975978362348248960/albumid/6026577446877763745?alt=rss&kind=photo&hl=hu' display='album'}

 

Idén iskolánkból Bálint Boglárka VII. B osztályos tanulónk I. helyezést ért el a magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny megyei szakaszán, így továbbjutott az országos szakaszra, melyre Temesváron került sor.

A temesvári négy napos tantárgyversenyen rengeteg új élményben lehetett részünk, színes kulturális programokon, tevékenységeken, kirándulásokon vehettünk részt.

Boglárka szép eredményéért külön díjban részesült a temesvári Bartók Béla Alapítvány jóvoltából.

Gratulálunk!

Felkészítő és kísérő tanára: Kádár Andrea

{sfx rss='https://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/109508971931279907532/albumid/6024693433572060945?alt=rss&kind=photo&hl=hu' display='album'}

Boglárka beszámolója

Áprilisban, a magyar olimpiász országos szakaszának alkalmával látogattunk el Temesvárra Kádár Andrea tanárnő kíséretében .  Az út hosszú volt és fárasztó, de ennek ellenére megérte elmenni!

     Elsősorban, ami nekem a legnagyobb élményt okozta, és ami most már a legjobban hiányzik az ott eltöltött időből, az a társaság, ami kialakult a Kovászna megyei csoportból. Első látásra nem voltak valami szimpatikusak a társaim,  de a végére, úgy gondolom, nagyon jó kis csapat lett belőlünk! Mindenki megtudta, hogy kinek mi a kedvenc könyve, szereplője, színésze. Könyveket és filmeket ajánlottunk egymásnak, felfedeztük, hogy a reggelit kihozó pincérfiú nagyon hasonlít az Éhezők viadala című film főszereplőjére.  A legnagyszerűbb mindebben az volt, hogy hasonló érdeklődésű diákokkal találkozhattam, akikkel megoszthattam az irodalomhoz, a művészetekhez fűződő élményeimet is.

   A program minden nap változó volt, leszámítva az étkezéseket, amelyekre mindig a megszokott időpontban került sor. Első nap délután 5 óra körül érkeztünk meg a szálláshelyünkre, a Nittibe. Mindenki lepakolt a szobájába és mentünk  a megnyitó ünnepségre, ahol szállóigévé vált egy elhangzott mondat, vagyis hogy „Mindenkinek nagyon sok szerencsét, de azért nyerjen egy temesvári diák!”. Hát a bíztatást ezzel meg is kaptuk! J  Második nap délelőtt írtuk a tételeket, amelyek kiértékelésére harmadik nap került sor.

   Külön program volt nagyobb és kisebb diákoknak: volt buszos kirándulás, ahol meglátogattunk egy városon kívüli iskolát. Nagyon modern iskola volt, tavacskával, nagy tornateremmel, az ebédlő leginkább egy vendéglőhöz hasonlított.  Elmentünk egy hatalmas szökőkút mellett, ott találkoztunk a nagyobbakkal. Aztán onnan együtt mentünk ebédelni. Aznap este kéreztünk ki a városba szétnézni két Maros megyei lánnyal és a csapatunk egy részével, mivel a kísérő tanáraink persze voltak olyan aranyosak és elengedtek minket. Esti túránknak azonban hamar vége lett, mert kiderült, hogy a kapus bácsi hamar zárja a szálláshelyünk kapuit.

  A kicsiknek volt táncház, míg a nagyobbak a Bartók Béla Líceum diákjai által előadott Csongor és Tünde színdarab modern változatát  nézhették meg. Ide mi is (a kicsik) belógtunk. Nagyon élveztem az előadást, de  aztán visszakísértek a táncházba, ahonnan hazaérve fáradtan estünk be az ágyunkba. Részt vettünk egy tehetséglabirintusnak nevezett tevékenységen, ami annyiból állt, hogy magyar nyelvvel és hangszerekkel kapcsolatos feladatok megoldásáért kaptunk pontokat, amiket beválthattunk különböző ajándékokra. Én egy könyvet és egy Európa térképet vásároltam magamnak a beszerzett pontokból.

Voltunk színházban is, ahol megnéztük Pintér Béla a Parasztoperájét, amire nagyon kíváncsi voltam, mert itthon lemaradtam róla, de nem csalódtam benne, mert nagyon-nagyon tetszett!

   Összességében nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen a temesvári úton, bár a dolgozatok nehezek voltak és nagyon izgultam, mindenképp megérte, és most már tudom, hogy jövőre még keményebben fogok dolgozni azért, hogy ismét eljuthassak az országos fordulóra.

 

A Boldog Özséb Templom Gyermekkórusának és a Molnár Józsiás Iskola Könnyűzenekarának templomi koncertsorozata Reményik Sándor „Templom és iskola” című versét juttatta eszembe, azt, hogy e két hely népünk-nemzetünk megtartó helyei, gyerekként jellemünk, lelkünk kohói is „… templom s iskola között/ futkostam én is egykoron,/ s hűtöttem a templom falán/ kigyulladt gyermek homlokom”. Óriási öröm számomra, hogy az iskolában szerzett zenei tudásukat gyermekeink jelképesen hídként használhatják e két intézmény között és tanév végén Isten házában szolgálnak.

2014-05-18_12.58.22.jpg

Vidékünkön újszerű, szokatlan még a templomokban elhangzó könnyűzene. Bár minden felekezet megengedi és szorgalmazza a főleg fiataloknak szóló zenés áhítatokat, a köztudatban az egyházi zene a szentmisén, istentiszteleten elhangzó egyházi énekeket jelenti. Azonban gazdag irodalma, gyűjteménye van a különböző stílusú keresztény ifjúsági daloknak, melyek fiatalosan, dinamikusan, könnyed hangvétellel, fülbemászó, könnyen megtanulható dallamok segítségével kezelik a komoly, hittel, lelki élettel kapcsolatos témákat, úgy, hogy közben nem csorbul a mondanivaló. Sőt, a zene varázsa, közösségformáló ereje, finom rezgései inkább felerősítik azt. Hangszereikkel egyre ügyesebben bánó gyerekeink megtapasztalhatják, és a hallgatóságnak is átadhatják azt az érzést, hogy a zene, éneklés szebbé, teljesebbé teheti életünket, hogy általa ki tudunk fejezni olyasmit, amit egyébként nehéz megfogalmazni, megtisztíthat, megnyugtathat, gyógyíthat, kiűzheti szívünkből a rosszat és közelebb vihet Istenhez is.

2014-05-18_13.03.13.jpg

2014-05-18_13.19.11.jpg

A Boldog Özséb Plébánia kórusa (Bakó Zsuzsa, Bíró Beáta, Biszak Beáta, Biszak Bernadette, Csáki-Antal Pálma, Fekete Bernadett, Fekete Zsolt, Fogarasi Noémi, Gergely Botond, Gergely Eszter, Gergely Zsolt, Kacsó Réka, Könczei Andrea, Keresztessy Panna, Nánia Hanna, Nánia Hilda, Tamás Barbara, Tamás Brigitta, Tamás Csaba, Tamás István, Tóth Zsófia) és a Molnár Józsiás Iskola Könnyűzenekara (Ábri László – basszusgitár, Bagoly Norbert – zongora, Dimény Áron - fuvola, Ferencz Brigitta - fuvola, Găncean Hanna-Mária – gitár, Hirscher Loránd - billentyű, Kalányos Roland - elektromos gitár, Kovács Mónika – basszusgitár, Mátyus Botond – gitár, Roşca Andreea – hegedű, Szász-Zakariás Róbert – dob, Tomcic Roland – billentyű és Tóth Bíborka –gitár) a környék katolikus és református templomaiban, Kézdivásárhelyen, Gelencén, Altorján, Zabolán, és Kézdiszentléleken léptek fel. Az utolsó fellépés június 15-én a kézdivásárhelyi református templomban lesz.

Az idén előadott énekrendet ifjúsági dalok, taizéi közösségi dalok alkotják, melyek segítségével különböző nyelveken, magyarul, németül, latinul, angolul hirdetik, hogy az Úr felekezettől függetlenül két kezében tart, megkeres mindnyájunkat. Az elhangzó dalok: Az Úr van itt, Bleibet hier, Jézus, neved oly csodálatos, Ubi caritas, Bless the Lord, Jézussal járok minden nap, Atyám, két kezedben, Somebody’s knocking at your door.

Külön köszönet és tisztelet illeti a lelkes pedagógusokat, akik betanították a kórusnak illetve a zenekarnak a darabokat, akik hétről hétre szívvel-lélekkel részt vesznek az eseményeken, és a közönség számára felkonferálják, ismertetik az elhangzó műveket: Gergely Gábor, Keresztessy János, Réti Levente, Szabó Gabriella.

Egy ifjúsági énekeskönyv előszavában olvasott mondattal ajánlom szülőknek, tanároknak, diákoknak az utolsó, kézdivásárhelyi koncertet „Ének nélkül kár volna továbbmenni, Isten-dicséret nélkül nehezebb megérkezni”.

Dimény Erika

 

 

2014. április 11-12. között az idén is Nagyváradra utaztunk a Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi verseny országos döntőjére. Iskolánkat három tanuló képviselte: Bende Anita Ágnes (V. A), Kinda Ágota (VI. B) és Dáni Bernadett (VIII. B).

A hosszú utazás ellenére idén is nagyon jól szórakoztunk, bár a rossz idő ellenére a fagyizás elmaradt. A versenyfeladatok nehezebbek voltak, mint a tavaly, ennek ellenére szép eredményekkel tértünk haza: Kinda Ágota II. helyezett lett, Bende Anita pedig dicséretet kapott.

Gratulálunk!

{sfx rss='https://plus.google.com/photos/113735872438481285400/albums/6013243481680288785?banner=pwa' display='album'}

A Simonyi Zsigmond helyesírási verseny országos szakaszán két tanuló képviselte iskolánkat: Czira Borbála és Kinda Ágota, mindketten a VI. B osztályból. A sok készülés és feladatlap után a lányok április 4-én utaztak Kolozsvárra a megmérettetésre.

Az eredmény: Czira Borbála VI. helyezett lett, Kinda Ágota pedig III. díjas, így május végén ő (is) képviseli országunkat a Kárpát-medencei döntőn Budapesten.

Gratulálunk!

A honlappal kapcsolatos tartalmi kérdésekkel, problémákkal forduljon a honlap szerkesztőjéhez Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. tanárnőhöz.·
A technikai jellegű (a weblap szerkezetével, megjelenésével, működésével kapcsolatos) észrevételeit, javaslatait jelezze Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. rendszergazdának.·
© Molnár Józsiás