A klasszikus gitár

 

Azt hiszem, senkivel nem veszek össze, hogy ha kijelentem: napjaink egyik legnépszerűbb hangszere egyértelműen a gitár.

Bizonyára mindannyiatok látott már gitárt, ha máshol nem is, akkor a TV-ben vagy koncerteken. Nyugodtan kijelenthetjük azt is, hogy szinte minden könnyűzenekarban megtalálható mint állandó kísérő- illetve szólóhangszer. Ebből kifolyólag, valamint a könnyen hordozhatósága miatt, elengedhetetlen tartozéka a tábortűzi dalolásoknak vagy más, közözösség-formáló rendezvényeknek (pl. gitáresteknek, ifjúsági miséknek, stb.).

Ám azt talán már kevesebben tudjátok, hogy ezen a hangszeren nem csak könnyűzenét (rockot, popot, stb.) lehet játszani, hanem komolyzenét is! Igen bizony, hiszen én tudom, hogy léteztek és léteznek olyan gitáros-zeneszerzők, akik a barokk korszaktól (Gaspar Sanz) a klasszicizmuson és romantikán át (Mauro Giuliani, Ferdinando Carulli, Fernando Sor, Mattheo Carcassi, Francisco Tárrega), egészen a XX-XXI. század modern és kortárs komolyzenéjéig (Emilio Pujol, Heitor Villa-Lobos, Leo Brouwer, stb) alkottak és alkotnak igen szép, színvonalas műveket!

Ezek közül nem is egy mű vállt igazi klasszikussá, ún. "slágerré". Azt gondoltátok volna például, hogy a híres Nokia-csengés tulajdonképpen Francisco Tárrega „Gran Vals” c. darabjának egy apró részlete?

 

A hangszer rövid története:

 

Régen, a gitár koránt sem volt olyan elterjedt hangszer, mint napjainkban. Ez annak volt köszönhető, hogy eleinte sokkal kisebb hang- illetve dinamikai terjedelme volt, mint utódjának, a mai klasszikus gitárnak. A kb. 1750-ig használt öt húros gitárok (és nem hat, mint a mostaniak) így is elsőszámú hangszerként szolgáltak a szerenádoknál, ami a régi korok bevett szokása volt.

Lényeges áttörést az akkori gitárok hangzásbeli problémáira csak 1856-ban sikerült hozni, amikor is Antonio Torres spanyol hangszerkészítő megalkotta az első olyan gitárt, ami rendelkezett a mai klasszikus gitár méreteivel.

Ettől fogva aztán egyre népszerűbb lett a hangszer. Megnagyobbított méretei, illetve szélesebb fogólapja új dimenziókat nyitott a játékosnak úgy dinamikailag mint technikailag. Az új formát öntő hangszer első igazi gitárvirtuóza Francisco Tárrega volt, aki egyébként sok művet is írt gitárra. Ő és Andrés Segovia voltak egyben azok a személyek is, akik nagyban elősegítették a klasszikus gitár népszerűvé vállását.

Manapság rengetegféle gitár létezik. Közülük igencsak ismert és széles körben elterjedt a country gitár, jazz- ill. blues-gitár és rock-metal gitár. Ezek mind fémhúrokkal rendelkeznek, ám pont ezért egyikükkel sem lehet megközelíteni a klasszikus gitár damil illetve rézszállal körbevont selyem húrjainak lágy hangját.

 

Ha gitározni szeretnél:

 

A gitár-oktatást nálunk V.-ik osztálytól kezdheted, illetve kivételes esetekben akár IV.-ik osztálytól is. Tanulhatod főhangszerként (IV. osztályban heti 2x45 percben; V-VIII osztályban heti 3x50 percben) vagy akár mellékhangszerként (csak V-VIII osztályosoknak heti 1x50 percben).

Ez alatt a 4-5 év alatt lehetőséged van elsajátítani a klasszikus gitározás alapjait, valamint „bónuszként” megtanulhatod „az akkordozás művészetét” is, ami a könnyűzene műfajában való gitározás egyik alappillére.

Ám azt nem szabad soha elfelejtened, hogy a komolyzenei képzésnél teljesebb, megfelelőbb alap aligha létezik! Éppen ezért nagyon fontos, hogy minél több időt szánjál ennek a gyakorlására!

Mivel a klasszikus gitárra írt komolyzenét technikailag lehetetlen megszólaltatni pengetővel, ezért a húrok megszólaltatása a körmök segítségével történik. Az sem mindegy, hogy a körmök mekkorák, illetve milyen formára vannak megmunkálva ahhoz, hogy tiszta, hangszínekben gazdag játékot eredményezzenek. Mindehhez rengeteg türelem és gyakorlás kell, mivel nincs két egyforma kéz, sem pedig köröm.

Ha kitartasz, munkád nem lesz hiábavaló: lehetőséged lesz kamarazenélni, együttesekben játszani, s ha klasszikus zenei pályára szeretnél lépni a későbbiekben, a szereplések, hangszerversenyek, táborok, gitárfesztiválok hozzásegítenek ahhoz, hogy felkészülj a középiskolai szintre!

 

Ha gitárt szeretnél vásárolni:

 

Egy kezdő szintű klasszikus gitár (nylon húros) akár 200-400 RON közötti áron is megvásárolható. Mielőtt azonban pénzt adnál ki rá, nem árt egy szakértő véleményét is kikérni! Sajnos, rengeteg a selejtes hangszer ebben az árkategóriában, ugyanakkor megtörténhet az is, hogy egy olcsóbb hangszer szebben szól, vagy kevesebb hibával rendelkezik, mint egy drágább típusú.

Ennek az oka egyszerű: ebben az árkategóriában készült hangszerek sokkal gyengébb minőségű anyagokból készülnek, illetve elkészítésük során az esztétikai szempontokon kívül nem igazán fektetnek hangsúlyt a hangzásvilágukra.

Ahhoz, hogy szép, telt és egyedi hangzása legyen egy gitárnak, a lehető legjobb minőségű alapanyagokra van szükség és egy olyan munkafolyamatra, ami rengeteg szaktudást igényel. Az így készült hangszerek értelemszerűen sokkal drágábbak; egy-egy jobb minőségű tanuló-gitár akár többszáz euróba is kerülhet, a mester-gitárok viszont akár a több tízezer eurót is élérhetik!

Azonban, hogy alapszinten megtanulj gitározni, egy olcsó, ám jól kiválasztott klasszikus gitár is bőven elegendő számodra! Csak akkor érdemesebb jobb hangszert venni, ha az előbbiből már kihoztad a maximumot! Akkor viszont nem csak hogy érdemes, hanem ajánlott is úgymond „fennebb emelni a mércét”, mert egy gyenge minőségű hangszeren nehezebben oldhatóak meg a magasabb szintű technikai problémák. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen hangszer nem képes a megnőtt igényeidnek megfelelően visszaadni azt a dinamikai skálát, amit egy-egy darab kíván.

A honlappal kapcsolatos tartalmi kérdésekkel, problémákkal forduljon a honlap szerkesztőjéhez Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. tanárnőhöz.·
A technikai jellegű (a weblap szerkezetével, megjelenésével, működésével kapcsolatos) észrevételeit, javaslatait jelezze Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. rendszergazdának.·
© Molnár Józsiás