A klarinét

 

Clarinet_001

A klarinét nádnyelves, egynyelvű nádsíppal működő fúvós hangszer. A szimfonikus és fúvós zenekarok, a fúvósötös, a dzsessz, klezmer és cigányzenei együttesek fontos hangszere. Hangterjedelme az összes fúvós hangszer között a legnagyobb, közel négy oktáv. A középkortól chalumeau nevű elődje volt használatban, de csupán népi hangszerként. Johann Christoph Denner (1655-1707) újításai (1690) tették lehetővé a hangszer hangterjedelmének kiszélesítését. Az így létrejött új, magasabb regiszter hangzása vetekedett a 18. századi trombita magas, fényes clarino regiszterének hangjával, innen kapta a nevét: clarinetto. A komolyzene viszonylag későn kezdte alkalmazni, csak a bécsi klasszikusoktól kezdve honosodott meg. Hyacinthe Klosé klarinétművész és Louis-Auguste Buffet hangszerkészítő együttműködésével fejlődött ki a hangszer mai formája 1839 és 1843 között, akik a fuvola Theobald Böhm által kifejlesztett billentyűzetét adaptálták a hangszerre. Zenekarbeli státusza Beethoven munkássága révén vált véglegessé. Napjainkban a klarinét széles körben elterjedt hangszer. A fúvószenekarban a klarinét olyan, mint a szimfonikus zenekarban a hegedű, több szólamot is alkalmaznak benne, több hangszerrel. A klarinét hangja egy nádból készült vékony lemezke rezgéséből ered. A klarinét testének anyaga hagyományosan grenadilfa, de készülhet még paliszanderfélékből, műanyagból, vagy fémből is.

Részei

Klarinet_darabok_001

  1. fúvóka (szorítóval, ami a nádat fogja a fúvókához)
  2. nád
  3. hordó
  4. felső rész
  5. alsó rész
  6. tölcsér

Hangterjedelem:

Range_clarinet

 

A nád

A klarinét hangja egy nádból készült vékony lemezke rezgéséből ered. Ez a nádnyelvecske kb. 1-2 mm vastag, egyik felülete sík, a száj felőli vége 0,1 mm-re el van vékonyítva, a másik vége a hangszer csőrszerű fúvókájához van erősítve úgy, hogy befedhesse az azon lévő befúvó nyílást. Megfúvásakor rácsapó nyelvként működik, tehát periodikusan nyitja-zárja a levegő útját, ezáltal nyomásingadozást hoz létre. Ebből adódóan a hangszer akusztikai szempontból egyik végén (a sípnál) zárt csőnek tekinthető. A nádnyelv kényszerrezgést végez, rezgésszámát a hangszertest csőrezonanciájának móduszai határozzák meg. Mivel a nád a zenész alsó ajkával érintkezik, annak is szerepe van a hangképzésben, feszessége, szorítása hatással van a létrejövő hang milyenségére.

A test

A klarinét testének anyaga hagyományosan grenadilfa, de készülhet még paliszanderfélékből, műanyagból, vagy fémből is. A test anyaga a napjainkban egyre elterjedtebb "green line" is lehet. Ez egy szénszálakkal vegyített ébenporból készült anyag, mely ugyanolyan hangminőséget, de emellett magasabb ellenállóképességet ad a hangszernek. Az oboa kúpszerű furatától eltérően belső ürege hengeres, de az alsó vége felé tölcsérszerűen kiszélesedő. A legtöbb fafúvós hangszerhez hasonlóan a különböző hangmagasságok előállítására hanglyukak szolgálnak, amelyek a rezonáló légoszlop hosszúságát szabályozzák a hangszertestben. A hanglyukak nyitását-zárását bonyolult, fémből készült billentyűzet végzi, mely elősegíti, hogy minden kromatikus hang pontosan megszólaltatható legyen.

Az, hogy a hangszer egyik végén zárt hengeres csőként viselkedik, azt eredményezi, hogy a klarinét kvintelő hangszer. Ez azt jelenti, hogy hangspektruma csak a páratlan rendszámú részhangokat tartalmazza, tehát az első megszólaló felhang az alaphangtól nem oktáv, hanem duodecima (oktáv + kvint) távolságra van. Ennek nem csak a hangszín szempontjából van jelentősége, hanem abban is, hogy átfújáskor is ennyivel lesz magasabb a hangja. Ebből következik, hogy egy-egy fekvésben, regiszterben 19 alaphangot kell képezni, ezért a klarinétnak bonyolultabb, összetettebb billentyűzetre van szüksége, mint mondjuk a fuvolának vagy az oboának.

 

Forrás:  Wikipédia

Ha klarinétozni szeretnél: A klarinéttanulást  ötödik (esetleg negyedik) osztályban kell kezdened, mivel a klarinétjáték technikájának elsajátítása időigényes folyamat.

A klarinétórákon (heti kétszer 45 perc I-IV osztályban, háromszor 50 perc V-VIIII osztályban) megismerkedsz a zene alapjaival, a hangjegyekkel, ritmusokkal, a metrummal, azonban, ezen túl, meg kell tanulnod a jobb és bal kéz összehangolását, a légzéstechnikát, a helyes száj- és testtartást, az ujjrendet, és ami a legtöbb munkát, gyakorlást igényli, a szép tónus kialakítását, ami alapvető fontosságú, mivel a hangszínt határozza meg a fúvós hangszereken.

Az iskolánkban Böhm felépítésű hangszereken folyik az oktatás, mivel ez a legelterjedtebb változata a klarinétnak és a zenekarokban is az ilyen felépítésű hangszereket használják.

 

Ha klarinétot szeretnénk vásárolni

A minőségi klarinétok magas ára miatt a megfelelő hangszer kiválasztását nagy körültekintéssel kell végezni. A legésszerűbb megoldás az, hogy ha kikérjük egy szakember véleményét és az ő segítségével választjuk ki és vásároljuk meg a megfelelő hangszert, amely persze a zsebünknek is megfelelő kell hogy legyen. Tongue out