A zongoráról

  A zongora billentyűs hangszer, az ütéssel megszólaltatott húros hangszerek családjába tartozik.

A hangszer legkorábbi változata a padovai Bartolomeo Cristofori által épített gravecembalo col piano e forte az 1700-as évek elejéről, innen származik a hangszer mai elnevezése is, a pianoforte. Az első Cristofori zongora a korabeli csembalókra hasonlított.

A zongora billentyűinek leütésével a kalapács megüti a húrt, majd azonnal eltávolodik attól, így a húr szabadon rezonál mindaddig, amíg a billentyűt elengedik - ekkor egy tompító elnémítja a húrt.

   A manapság gyártott zongorák két típusba sorolhatók: az egyik típus a pianino, azaz az olyan zongora,amelynek húrjai függőlegesen feszülnek, és a kalapácsok oldalirányból ütik meg őket.

 

pianino

A másik típus az úgynevezett „nagy” zongora (grand piano), amelynek mérete a szinte kicsinek tűnő típusoktól egészen az óriás hanversenyzongorákig terjed.

 

zongora

 

Ha zongorázni szeretnél:

  A zongoratanulást első osztályban kell kezdened, mivel a zongorajáték technikájának elsajátítása időigényes folyamat.   

A zongora alapvetően az ütőhangszerek családjába tartozik, így a puha, dallamos legato játékmódba soha nem veheti fel a versenyt az olyan hangszerekkel, mint a hegedű, vagy a fuvola.

 

A zongorarórákon (heti kétszer 45 perc I-IV osztályban, háromszor 50 perc V-VIIII osztályban) megismerkedsz a zene alapjaival, a hangjegyekkel, ritmusokkal, a metrummal, azonban, ezen túl, meg kell tanulnod a jobb és bal kéz összehangolását, az ujjrendet, és ami a legtöbb munkát, gyakorlást igényli, az ütőhangszerjellegének a minimálisra szorítását. Ennek feltételei a finoman kiművelt hallás, és a különböző billentésmódok kialakítása. Ezért fonos, hogy zongorán gyakorolj (a szintetizátor nem jó erre a célra!!).

 

Ha zongorát szeretnénk vásárolni

    A zongorák magas ára miatt a megfelelő hangszer kiválasztását nagy körültekintéssel kell végezni.

A  nagy koncertzongorák rendkívüli méretük miatt nem férnek egy átlagos lakásba, a pianinók között is több méret található: a nagyobb építésű hangszerek telt, zengő hangzást adnak, a kisebb méretűek nem mindig alkalmasak a komolyabb zeneművek előadására. A különböző újsághirdetések útján jó eséllyel juthatunk hozzá használt zongorához, és ez gyakran jobb vételnek bizonyulhat, mint egy új hangszer. Ha a zongora régi, és nincs felújítva, ajánlatos szakemberrel felméretni az állapotát, mivel egy elhanyagolt hangszer felújítási költségei jelentősek lehetnek. A legáltalánosabb elégtelenségek lehetnek: a kopott, molyrágta filcrátétek, a deformálódott tompítók, kalapácsok, rozsdás húrok, kopott billentyűk. Pianinók esetében ügyeljünk arra, hogy a hangszer ne függőleges, hanem kereszthúrozású legyen, páncáltőkével, valamint a tompítók a kalapácsok alatt legyenek, és ne fordítva.