Nem térkép e táj!

 

2013. október 30-án iskolánk előkészítő osztályos tanulóival elindultunk felfedezni Háromszéket. Örvendtünk, hogy ennek megvalósításához támogatókra leltünk a Háromszéki Közösségi Alapítvány Közösségi Kártya programjában.

Rövid, egynapos kirándulást terveztünk. Célunk volt a környező településeink megismerése mellett az ottani iskolák előkészítő osztályainak a bevonása is felfedező, honismereti barangolásainkba. Partnerségi kapcsolatot építettünk ki a gelencei Jancsó Benedek Iskolával, valamint a zabolai 1-es számú iskolával, ahol a tanító nénik nyitottak voltak a program lebonyolítása felé.

 

Első utunk Gelencére vitt. Itt, Kovács Cecília, a 2-es számú Iskola előkészítő osztályának tanító nénije fogadott bennünket kis tanulóval. Az osztálylátogatás alkalmával gyermekjáték ismeretcserére került sor, majd átadtuk kis közösségünk ajándékát: osztálykabala, puzzle és édesség. Újdonsült barátainkkal együtt látogattuk meg Gelence műemléktemplomát, ahol a gondnok néni elmesélte Szent László legendáját a falfestmények alapján.

A helyi kis közösség meleg teával köszönte meg látogatásunkat, azzal a fogadalommal, hogy tavasszal ők látogatnak meg bennünket.

 

Zabolán Ádám Rozália tanító néni várt kis tanítványaival. Nem sok időt tartózkodtunk az iskolában, de ez elég volt arra, hogy együtt énekeljük vidáman a „Pál, Kata, Péter jó reggelt” című gyermekdalt, és átadhassuk a kis barátainknak készített ajándékdobozt, amely tartalmazott egy puzzle-t, édességet, valamint a gyerekeink által felajánlott játékgyűjteményt. Köszönetként szép piros, zamatos almával kínáltak. Innen együtt indultunk meglátogatni a község híres Mikes birtokát. A kastély és környéke magánterület. Egy ottani gondnok vezetett minket a látogatók számára járható sétányokon, a tó partjáig. Az őszi táj látványa lenyűgöző volt.

 

Kovászna felé vettük utunkat. Meg sem álltunk a Tündérvölgyig, a siklóig. Mántó Emese tanító néni röviden ismertette a régi kisvasút történetét. Letelepedve az erdő széli tisztáson a tanító néni mesélt az erdőről Wass Albert Az erdő meséje című írása alapján. Kiscsoportokat alkotva a gyerekek lerajzolták az erdőt és benne magukat. Elfogyasztották az előre elkészített szendvicseket, játszottak egyet, majd továbbindultunk Réty felé.

 

Rétyen a tó partján telepedtünk le. Beszéltünk a nyíresről, a régi lenfeldolgozásról, megfigyeltük a tó körüli őszi tájat. Elfogyasztottuk maradék eledelünket, minden gyermek kapott egy nápolyszeletet. Étkezés után még maradt időnk egy kis gyermekjátékra is: Nyuszi ki a házból!.

 

Eresztevény felé indultunk haza. Megálltunk Gábor Áron síremlékénél, ahol elénekeltük az ágyúöntőnket, és Pap Enikő tanító néni irányításával koszorút helyeztünk el az emlékműre.

 

A szülőknek közölt érkezési időt betartva, 15:30-kor érkeztünk vissza Kézdivásárhelyre.

 

Kirándulásunkon elkísért iskolánk informatikusa, fotósa, aki megörökítette barangolásainkat. A fotók megtekinthetőek az iskola honlapján: www.molnarjozsias.ro. A gyerekek élménnyel teli tértek haza. A tervezett célokat megvalósítottuk. Újdonsült partnereinket is arra biztattuk, használják a Közösségi Kártyát, és annak előnyeit. Mintának egy általunk készített nagyméretű Közösségi Kártyát ajándékoztunk nekik.

 

Városunkban is működik a Közösségi Kártya. Használjuk is mindig, ha betérünk a Bertis üzletbe. Jövőbeni terveink között ott szerepel Háromszék további vidékeinek megismerése. Folytatjuk a barangolást Orbaiszék, Sepsiszék majd Erdővidék megismerésével.

 

Hogy valóban Ne csak térkép legyen e táj!

 

A pályázat sikeres lebonyolításában részt vett négy iskola 84 tanulója, 6 pedagógus és a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Iskola előkészítő osztályainak szülői közössége.

Külön köszönet a Háromszéki Közösségi Alapítványnak a Közösségi Kártya Program általi támogatásáért.

 

Illés Magdolna, tanító néni

logo HKA

 {sfx rss='https://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/105975978362348248960/albumid/5943805297199081601?alt=rss&kind=photo&hl=hu' display='album'}

 

A honlappal kapcsolatos tartalmi kérdésekkel, problémákkal forduljon a honlap szerkesztőjéhez Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. tanárnőhöz.·
A technikai jellegű (a weblap szerkezetével, megjelenésével, működésével kapcsolatos) észrevételeit, javaslatait jelezze Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. rendszergazdának.·
© Molnár Józsiás