IMG_0014MOLNÁR  JÓZSIÁS

(1841. jún. 2 - 1903. márc. 15)
1841. január 2-án született Kézdivásárhelyen.

Apja, id. Molnár Józsiás, jómódú földbirtokos és kereskedő volt. A szabadságharc (1848-1849) idején tüzérfőhadnagyként ő volt a puskagyártó műhely egyik vezetője, és pénzzel támogatta az ágyúöntő műhely müködését.

Az ifjú Molnár Józsiás az elemi iskolát szülővárosában, a kollégiumot Székelyudvarhelyen és a brassói német nyelvű líceumban végezte. Kereskedéssel foglalkozott. Közművelődési, zenei és sport (céllövő) egyesületet alapított.

Nyugat-Európa országaiban hosszabb tanulmányutat tett.

Az 1848-as eszmék szellemében nevelkedett Molnár Józsiást 1892-ben és 1900-ban országgyűlési képviselőnek választották (majd 1900-ban újból). 1894 tavaszán a Kossuthot Torinóban meglátogató kézdivásárhelyi küldöttség vezetője.

Részt vett az 1902. évi Székely Kongresszus előkészítésében, ő maga is tanulmányt írt Székelyföld arányosítása címmel.  Otthon és az Országgyűlésben egyaránt a székelyek, ahogy ő mondta ,,a székely véreim" sorsa foglalkoztatja.

A Református Egyház főgondnokává választották.

Molnár Józsiás és felesége, Gaál Emília kézdivásárhelyi polgárok a székely fajuk és városuk iránti szeretetükből elhatározták közös végrendeletükben, hogy a városi lakótelepüket és belsőségüket egy „Józsiás és Emilia” alapítványa néven létesítendő alapítványnak adományozzák, részint nyilvános közkert, sétatér, részint tanulók segélyezése céljára. Ezen alapítvány kezelésére Kézdivásárhely várost kérték fel. Az alapítvány neve ,,Józsiás és Emilia alapítvány"

( Kiss László)

  

 

Oldalainkat 88 vendég és 0 tag böngészi

A honlappal kapcsolatos tartalmi kérdésekkel, problémákkal forduljon a honlap szerkesztőjéhez Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. tanárnőhöz.·
A technikai jellegű (a weblap szerkezetével, megjelenésével, működésével kapcsolatos) észrevételeit, javaslatait jelezze Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. rendszergazdának.·
© Molnár Józsiás