Mottó: "A nevelés egyet jelent azzal,
hogy segítünk a gyermekeknek
valóra váltani lehetőségeit."
/Erich Fromm/ 

Hagyományos tagozat                           (1. osztálytól - 4. osztályig)

Célja:

  • Az alaptantárgyak maximális elsajátítása mellett biztosítani a kellő pihenéshez, regenerálódáshoz, játékhoz, ill. a délutáni elfoglaltságokhoz való időt a nap lehető legjobb kihasználása érdekében.
  • A különböző érdeklődési köröknek megfelelő modulok biztosítása csatlakozó órában: testnevelés, (nyelv), ének-zene.
  • Az életkori sajátosságokhoz leginkább igazodó idő-és anyagbeosztás biztosítása.
  • A szülői igényeket figyelembe véve iskolánk felismerte, hogy a hagyományos osztályok működésében, mind elvi, mind gyakorlati oldalon profilváltásra van szükség. A kor követelményeihez igazodva ezen osztálytípus feladatköre is megváltozott. A felgyorsult életritmusban a szülők többsége gyermekeit már kisgyermekkortól fejleszti valamely speciális irányba (adottságtól és érdeklődési körtől függően) legyen az: sport, ének-zene, nyelvek, informatika, stb. Ezen osztályunk beindításával elsősorban nekik kívánunk kedvezni azzal, hogy stabil tudásanyagot építünk ki, ill. az alapok lerakásával. Az órarendbe épülő angol nyelvi órákkal, az angol nyelvi előkészítést valósítjuk meg.
  • Az idegen nyelv oktatása 3. osztályban kezdődik, heti 2- 3 órában tanulhatják a gyerekek az angol nyelvet. Az alapkészségek elsajátításán túl fontosnak tartjuk az idegen nyelv oktatását. A nyelvi közeg kialakítása, játékok, dalok, mondókák segítségével.
  •  

Ének-zene osztályokról a hagyományos és zenetagozaton

„ A zene az élet szépségét és benne ami érték, azt mind meghatványozza.”  Kodály Zoltán /

 Iskolánkban első osztálytól kezdve emelt szintű ének-zene oktatás folyik. Ezekben az osztályokban magasabb óraszámban tanulják a gyerekek az ének-zenét, ami kiváló hatással van a személyiség fejlődésére, valamint más tárgyak ismeretanyagának elsajátítására is.

Célunk a gyerekek zenei képességének fejlesztése, zenekultúrájuk, műveltségük megalapozása.

Ha már kisiskolás kortól körülveszi őket a muzsika, az később természetessé válik számukra, és zeneértő, zeneszerető ember válik belőlük.

   Az optimális tárgyi feltételek mellett, a nagyon lelkes alsós tanítónők színvonalas munkája biztosítja azt, hogy az alsós korosztály jól érezze magát a délelőtti órákon és itt játszva-tanulva, sajátítsa el a tantervi követelményeknek megfelelő tudásanyagot. Tanítóink első osztálytól egészen negyedik osztályig viszik osztályaikat, így négy éven át megvalósítható egy testre szabott, a tanulók egyéni képességeit figyelembe vevő fejlesztő tevékenység.

    Az első osztályokban a biztos alapok megteremtésére törekszik minden tanító néni, így iskolánkban az olvasástanítás szintetizáló - elemző - szótagoló módszer szerint történik. A gyerekek képességeinek – készségeinek természetes érési folyamataihoz alkalmazkodva „elnyújtott” írás- és olvasástanítással juttatjuk el a kicsiket év végéig a biztos értő olvasás szintjére.

Minden osztály tanulói már elsőtől kezdve megismerkedhetnek a számítógépekkel az informatika órákon.

   Alsó tagozatunk növekvő népszerűségét mutatja, hogy egyre többen keresik fel a leendő elsősök számára meghirdetett Nyílt napokat , ahol a nagycsoportos óvodások izgalmas játékos foglalkozásokon ismerkedhetnek meg leendő tanító nénijükkel és az iskolával.

Természetesen az iskolában zajló tanulás mellett, a tanítók mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tudás megszerzése színes és érdekes legyen a gyerekek számára. Ha csak tehetjük, kimozdulunk és a gyermekekkel tanulmányi sétákon, múzeum– és színházlátogatásokon,  városi sétákon, kirándulásokon veszünk részt. Természetesen mindig a szülőkkel előzetesen egyeztetve szervezzük meg iskolán kívüli programjainkat, így van ez a több napos kirándulások / erdei iskolák/ lebonyolítása esetén is.

   A nálunk tanuló alsós hagyományos osztályba járó gyermekek számot adhatnak a megszerzett tudásukról a rendszeresen zajló tanulmányi versenyeinken. Így a népdaléneklő, vers- és prózamondó, az anyanyelv, nyelvtan- helyesírási és matematika verseny nyertesei a tavalyi években sikerrel jutottak tovább a körzeti és megyei versenyekre, s ott is sikeresen szerepeltek. Mindezek mellett osztályszinten több tanulóval is nevezünk a Kenguru matematika és szövegértő versenyre, valamint a Zrínyi Ilona Matematika versenyre is.  A tantárgyi versenyek mellett évek óta működik a komplex tudást igénylő, Kisokos Nemzetközi tantárgyverseny,  Kurutty vagy a környezetvédelmi témákat felölelő versenyek/ Környezetvédelmi Világnap, A madarak és fák napjáról, a Víz Világnapjáról szóló témákban / is!

    Nagyon jó a kapcsolatunk iskolánk könyvtárosával. Az alsós tanulóink rendszeres könyvtárlátogatók, s gyakran felkeresik a gazdagon felszerelt könyvtárat. A színes könyvtári órákkal, minden alsós osztály mozgósítható, így a tartalmas kutatómunkát már hamar elsajátítják a gyerekek, a kisiskolásokat felkészíti az önálló tanulásra.

   Tanulóinkat arra neveljük, hogy szeressék és becsüljék meg a tiszta szép környezetüket, óvják osztályuk vagyonát.Érdemes vigyázni az osztálytermekre, a szép, virágos, esztétikusan dekorált folyosóra, hiszen sok gyerek nem csak a délelőttöt, hanem a délután nagy részét is az iskola falai között tölti.

   Tanítás után a szép tágas ebédlőben, kulturált körülmények között étkezhet minden alsós kisgyermek.

  Vannak olyan, már hagyományosnak mondható iskolai programok, melyből az alsó tagozat is derekasan kiveszi a részét.  Hatalmas lelkesedéssel zajlik ősszel és tavasszal a papírgyűjtés, melybe a szülők jelentős része is igen aktívan bekapcsolódik.

   A decemberi gazdag programkínálat – Adventi hetek címmel - minden évben sok érdeklődőt vonz. Pl.: Mikulás-váró, karácsonyi interaktív tevékenységek szülők részvételével és osztályterem díszítés, fenyőfadíszítés,karácsonyi koncert.

   A januári félévi bizonyítványosztás után, a február a farsangolás jegyében telik el. Az osztálykeretben zajló vidám farsangi jelmezversenyek, játékos vetélkedések önfeledt szórakozást biztosítanak tanulóinknak, akárcsak a jégkarnevál a városi jégpályán.

   Hagyomány az alsó tagozaton a gyermeknap megünneplése és az édesanyák köszöntése, amelyre az alsós osztályok műsorral és ajándékkal készülnek.

  Az év végi bizonyítványosztás után következhet a megérdemelt pihenés!  Többnapos kirándulások, a Balaton-szabadi nemzetközi diáktábor, a horvátországi Bijela Uvalanba szervezett tábor gondoskodik arról, hogy tanulóink a vakáció napjaiban se unatkozzanak.

Kelemen Éva tanító

 

 

 

 

Oldalainkat 175 vendég és 0 tag böngészi

A honlappal kapcsolatos tartalmi kérdésekkel, problémákkal forduljon a honlap szerkesztőjéhez Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. tanárnőhöz.·
A technikai jellegű (a weblap szerkezetével, megjelenésével, működésével kapcsolatos) észrevételeit, javaslatait jelezze Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. rendszergazdának.·
© Molnár Józsiás